BREDDA:   “Tot i que "Urquinaona" és més polític, els temes en què estem treballant segueixen la dinàmica de germanor.”

Les noves restriccions pandèmiques han fet que els Bredda no ens puguin presentar el seu nou single “Urquinaona” de manera presencial. Així i tot, ens podem trobar virtualment amb ells un any i mig després de la primera entrevista. El salt que han fet és bèstia i arriben carregats de novetats a explicar-nos.

Recordo quan ens vam trobar l’estiu passat i es notava molta il·lusió en les vostres paraules, mirant enrere veieu com heu crescut després d’aquells primers concerts?

SARA RIUS (Teclats):   Ens veia molt petits i amb poca experiència, però estic molt contenta perquè gràcies a allò i a haver passat tot això ara estem aquí i hem crescut un munt.

L’estiu passat sí que vam poder gaudir-vos per totes les festes majors, enguany ha estat més complicat. Com heu viscut primer l’onada de cancel·lacions i després com heu vist aquesta situació tan anòmala dalt de l’escenari?

JOAN BERGADÀ (Veu):   Bé, per la part de les cancel·lacions ha sigut una putada i més aquest any perquè com tu bé has dit l’any passat era el primer i aquest ja ens ho havíem currat molt més. Com deia la Sara, l’any passat no teníem quasi experiència, teníem bolos però els tancàvem d’una setmana per un altra, en canvi aquest any teníem un directe molt potent. I pel que dius de veure-ho des de dalt va tot lligat. El directe d’enguany era molt explosiu, les versions que havíem preparat ja estaven pensades per saltar i liar-la bastant i haver fet aquests sis concerts que hem pogut fer amb totes les mesures ha tallat una mica el rollo, tot i que hem après a buscar l’energia del públic intentant que fossin més participatius, aixecar les mans, aplaudir... i sobretot intentar buscar la força entre nosaltres dalt de l’escenari.

FRAN CODINA (Guitarra):   Jo crec també que és un bon exercici perquè et pots adaptar a tocar de maneres diferents i veus com motivar-te a dalt de l’escenari amb els companys. La gent també s’acaba motivant i és bastant interessant.

SR:   Sí, és un exercici molt bo per aprendre a mantenir-te tot el concert en una línia i clar, si no tens el suport del públic, has d’intentar buscar-lo dalt de l’escenari i crec que ha funcionat bé.

El directe vau adaptar-lo d’alguna manera després de saber quines serien les condicions d’aquest estiu?

JB:   No, no hem canviat absolutament res. Teníem les cançons tal com s’havien assajat i, hi hagi covid o no hi hagi covid, els concerts els hem fet de la mateixa manera que els havíem treballat.

Si parlem de canvis també hem de fer un cop d’ull a la formació de Bredda, qui són les cares noves que han entrat al grup?

JB:   Correcte, van sortir l’Adrià i el Ferran, a nivell musical perquè a nivell d’amistat segueixen estant amb nosaltres i és molt probable que a mesura que tot això passi puguin seguir venint als concerts amb nosaltres perquè són amics que formen part de la família des de que ho vam crear i això no es perdrà mai. Ells ja no hi són per diferents qüestions i ara comptem amb el Fran, que també es guitarra a Hao Band i quan va venir ja vam veure que era un màquina, i al baix tenim al David, que també és una cara coneguda al territori ja que havia estat amb la MuntBand i va haver de parar per qüestions laborals i ara que torna a estar disponible hem aprofitat perquè se sumi al grup.

Amb nova formació i l’experiència d’aquests dos anys ara feu un cop de puny sobre la taula amb el nou tema “Urquinaona”. Com neix la idea i què    hi expliqueu al single?

SR:   “Urquinaona” ha sortit en l’aniversari dels fets d’Urquinaona que van passar ja fa un any i aquest cop tirem més cap a la vessant reivindicativa, que fins ara la nostra música havia sigut més de bon rotllo i passar-s’ho bé. Explica una mica tot el que vam sentir durant aquell octubre, que no només va ser Urquinaona sinó al llarg de tot el mes i de molt temps. Tot i així,  crec que hi ha un missatge més d’esperança que es plasma molt bé a les últimes paraules que diu la padrina del Joan, que això només és l’inici i que la lluita continua.

Ara ho comentaves, no sé si voleu seguir amb aquesta línia més política de cara a futurs temes?

SR:   Alguna cosa més sortirà, jo crec.

FC:   Clar, és que vulguis o no és lo que se sent i no pots decidir tampoc cap on tiraràs perquè al final quan un escriu, escriu el que sent.

JB:  Jo crec que en general dels temes que estem treballant ara no estan tan “polititzats”. Aquest tema està bé perquè commemora l’any passat, ja feia mesos que el veníem arrossegant i no trobàvem data per treure’l. Però els temes en que estem treballant segueixen la dinàmica de germanor, del projecte, de veure la vida des d’un costat més positiu i un missatge més esperançador. Tot i que estic d’acord amb el Fran i la Sara de que a algun vers sortirà alguna cosa més política, alguna cançó de caire més social... però ja es veurà.

La cançó va acompanyada per un videoclip obra del Pep Marco, un habitual en la imatge del grup. Com valoreu la feina del Pep a l’hora de plasmar visualment “Urquinaona”?

FC:   Millor no es podia fer, teníem unes expectatives i les ha superat del tot.

JB:   El Pep és un màquina, des del primer dia que va venir amb Bredda que estem molt contents amb tot, amb la part visual del videoclip, però després el veus fent fotos als bolos i tot el que fa el resultat és espectacular. Això tant Bredda, com el nostre staff, com qualsevol persona del territori lleidatà que hagi treballat amb ell ho pot constatar.


Durant el confinament vau ser un dels grups més actius a les xarxes, de fet vam engegar plegats el #PonentChallenge, ha canviat alguna cosa dins de l’escena arran d’aquesta iniciativa?

JB:   Jo, sense que soni molt a beef, crec que a nivell lleidatà falta unió. En el sentit de que a Lleida no comptem amb cap promotora, no tenim les oportunitats que es tenen a altres llocs... i no a nivell de música perquè anem sobrats sinó per les oportunitats. Crec que hi ha molt bona música i molts gèneres que s’han d’explotar, i aquesta diferència ens fa únics i ens falta suport. Hi ha bon rotllo per part dels grups, però hem de reforçar-ho des del meu punt de vista, si no ens fem forts entre nosaltres no funcionarà.

Així per què penses que falta unió? Encara hi ha grups que busquen la competitivitat a l’antiga?

JB:   La unió a nivell humà és bona! Nosaltres tenim amistat amb Fa1na, amb A Kontra Korrent, amb Koers, tenim amistat amb molts grups. A nivell humà la unió és molt bona, però falta reforçar aquesta imatge musical que surt des de l’Oest de Catalunya, donar més potència a la música en sí i no tant el compromís amb la part humana, que això no faltarà. I sobretot que no soni a beef, que no tinc res en contra de ningú però entre tots hem d’intentar treure-li més suc.

Abans d’acabar m’agradaria parlar dels plans de futur de Bredda, ja que l’any vinent teniu previst llençar el vostre primer àlbum. Què ens en podeu avançar d’aquest projecte, segurament el més ambiciós fins ara?

FC:   Des del meu punt de vista, jo fa poc que estic amb Bredda i quan vaig entrar ja coneixia les cançons que tenien publicades i crec que al cd hi haurà molta varietat d’estils. No serà res concret, sinó que hi haurà molts pals diferents.

JB:   Ja tenim quatre o cinc temes i ara haurem d’anar treballant amb quatre o cinc més. 

FC:   Hi ha feina, hi ha molta feina.


Finalment, no sé quin futur li albireu a la música en directe, heu pensat en adaptar el vostre format de cara a un futur per poder seguir tocant?

SR:   Es va provar el format acústic, vam fer un concert a Tàrrega que va estar molt bé i volíem continuar amb aquest format perquè s’adaptava més a la nova situació, però vam acabar veient que si no som els nou dalt de l’escenari no acabaria funcionant. Vam dir que o nou o res.

EL NOU    TEST DE CONCERTS DE PONENT

Un llibre a recomanar

JB: Jo us recomano “50 palos”, que l’estic llegint actualment, la biografia del Pau Donés.
SR: Jo també recomano el que m’estic llegint que és “Patria”, que està sortint ara la sèrie per HBO i m’està agradant molt.
FC: No sóc molt de llegir llibres, però en recomano un de ciència-ficció que es diu “Desconnexió”. Em va agradar molt i t’obre bastant la ment

Un disc que no pot faltar a la teva prestatgeria

FC: Algun de Guns’n’Roses.
SR: Jo no contesto, impossible, no puc triar. (riures)
JB: “En moviment” d’Obrint Pas

Una pel·lícula que hagis vist fa poc i t’hagi agradat

FC: És espanyola i mira que normalment no m’acaben de fer el pes i es diu “Contratiempo”, surt el Mario Casas i no m’agrada gens l’actor ni com ho fa, però aquesta peli és molt bona.
JB: “Green Book”.
SR: Jo la última que he vist és “La princesa Mononoke”, que pot semblar de nens petits, però hi ha molts valors darrere i m’agrada molt aquest estudi.

Un artista o grup amb qui voldries col·laborar

JB: Kulto Kultivo.
FC: Potser et diria La Raíz, sí, em molaria molt.
SR: Uf, no sé cap a quin estil tirar. Passo, jo passo. 

Un superpoder que t’agradaria tenir

SR: Volar.
FC: Jo també, volar és lo millor jo crec.
JB: Ser invisible.

Un instrument que no toquis i t’agradaria tocar

FC: La veu compta? No ser cantar i m’agradaria saber cantar.
SR: El saxo.
JB: El baix.

Un viatge que t’agradaria fer

FC: Jo Amsterdam amb els amics, hi havíem d’anar aquest estiu però no va poder ser.
JB: Bredda busquem bolo a Amsterdam! (riures)
SR: Tailàndia.

Un lloc on t’agradaria actuar

JB: Viña Rock.
SR: Jo al Rototom. 
FC: No sé, una gira als Estats Units omplint estadis. (riures)

Una qualitat i un defecte

JB: El defecte, sóc molt impulsiu i la virtut, la improvisació. 
FC: Qualitat la motivació, sempre puc trobar ganes per fer les coses. El defecte, que sóc molt tossut.
SR: El meu defecte és que sóc molt tancada, molt tímida, i qualitat que quan em capfico amb alguna cosa sóc molt constant.

Un descobriment musical que hagis fet recentment

FC: Deskarte.
JB: Deixa’m mirar l’Spotify. (riures)
SR: Jo els Tribal Seeds, un grup de reggae que toquen com els àngels.
JB: Et diré uns col·legues que són molt bona gent i es diuen Los Niños del Balcón, fan rap de super bon rotllo i ho fan molt bé.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

concertsponent@gmail.com (Agenda)

cponentxarxes@gmail.com (Xarxes socials)

670 87 11 03 / 638 88 08 27

Concerts de Ponent  de   Xavi Coll i Jordi Bonilla  està subjecta a una llicència de   Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons