MARC TEIXIDÓ (Els Rentadors):   “L'opció de cancel·lar el festival era l'última de totes.”

La pandèmia ha frenat els concerts, els festivals, els llançaments discogràfics i l’activitat de tot el sector musical. Enmig d’aquest clima tan desolador, l’equip d’Els Rentadors decideix apostar per la música en viu amb la segona edició del festival. Parlem amb Marc Teixidó, coordinador de la iniciativa, perquè ens expliqui com encaren el cicle.


Després de l’èxit de la primera edició amb totes les entrades venudes, com anàveu a encarar la segona edició del festival? Sense tenir en compte que arribaria el coronavirus i ho arrasaria tot.

MARC TEIXIDÓ (Els Rentadors):   Realment, ens ho plantejàvem d'una manera molt semblant a la de l'any passat. Amb molta il·lusió, empenta i moltes ganes de fer una nova edició del festival. De fet, aquesta vegada buscàvem també consolidar-lo, amb la garantia que l'any anterior havia anat bé i la gent havia respost positivament.


Pel que fa als artistes, seguíem una mica en la línia de l'any anterior, tot i que sempre juguem, d'una banda, amb l'ambició de portar artistes actuals, coneguts o de més reconeixement i, d'altra banda, amb la prudència de no passar-nos del pressupost marcat amb l'Ajuntament de Juneda

Un cop superat el sotrac cultural inicial, com replantegeu l’organització del festival?

MT: Durant tot el confinament sempre estem en contacte amb l'Ajuntament de Juneda i anem contemplant possibles escenaris que es poden donar. Des de canviar la ubicació del festival, a fer-ho via streaming o ajornant-lo fins que la situació es normalitzés. L'opció de cancel·lar-lo era l'última de totes, encara que hi havia moments que no ho teníem tan clar. En tot cas, decidim plantejar dues dates per fer el festival (una al juliol i l'altra a l'agost), segons com avancés la situació i, finalment, decidim fer-ho a l'agost. Això sí, retallant un concert per reduir despeses.


Entenc que l’espai dels antics rentadors de Juneda també s’haurà d’adaptar a les mesures de seguretat actuals. El públic pot estar tranquil respecte l’aforament?

MT: Sí, sobretot és important que el públic estigui tranquil, ja que hem pres un seguit de mesures per tal de garantir la seguretat de la gent. D’entrada, hem reduït l’aforament per tal de no concentrar tantes persones en l’espai dels rentadors. En segon lloc, hem distribuït els seients de forma separada i hem afegit unes grades supletòries per mantenir les distàncies entre el públic assistent. En tercer lloc, el servei de barra només funcionarà abans i després dels concerts, és a dir, no es podrà portar beure als seients. A més, hem descartat l’opció de la foodtruck per evitar massa moviments de persones dins el recinte. Per últim, hi haurà indicacions de seguretat visuals per tot l’espai dels rentadors i avisos a través dels altaveus per tal de mantenir aquest ordre.     


Des de l’organització hem de dir que des del primer moment hem tingut clar que volem fer les coses el màxim de bé possible i respectant sempre totes les mesures i els protocols de seguretat

Una altra de les novetats és el canvi de dates, de juliol a agost, i de concerts, que es veuen reduïts a 3. El format del festival anirà variant o voleu consolidar aquesta nova proposta?

MT: No, de fet aquest any volíem continuar en la línia de l'any passat, fent el festival durant tot el mes de juliol amb quatre concerts en total. Si hem fet aquests canvis és única i exclusivament degut a les circumstàncies actuals. Va ser una decisió que vam prendre amb l'Ajuntament. Per tant, si l'any que ve tornem a la normalitat, farem una altra vegada els rentadors al juliol.


Centrem-nos ara amb la programació musical que arrenca el dia 7 amb Mazoni. Pot ser la proposta més desgarradora que ha passat pels Rentadors?

MT: Podria ser, ja que Mazoni presentarà el seu últim disc que ve carregat de força i mala llet, i pot sonar contundent. De fet, tenim moltes ganes de sentir la seva música a l’espai dels rentadors. Tot i així, l’any passat ja vam tenir a Xarim Aresté, per posar un exemple similar, que va sonar molt potent també i va fer un concert brutal. Però, sí, Mazoni serà un dels punts forts d’aquest festival.

Seguireu el dia 14 amb  la pianista Clara Peya, el treball escenogràfic de l’espai de ben segur que acompanya les notes càlides de l’artista, veritat?

MT: Esperem! Tenim unes ganes especials amb la Clara perquè ja la vam voler portar l'any passat i al final no va poder ser, perquè la crítica és molt bona i perquè és un format nou que encara no hem portat mai als Rentadors. Estem parlant d'un trio, amb la Clara Peya al piano de mitja cua, la Magalí Sare a la veu i el Vic Moliner al baix. Si tot va com ha d'anar, serà una gran nit.


Finalment, el dia 21 rebreu a El Petit de Cal Eril que ja s’ha consolidat com un dels artistes més rellevants del pop català que, a més, repeteix als Rentadors després de participar-hi com a bateria amb Ferran Palau en la primera edició. El pop metafísic tindrà sempre un espai dins del festival?

MT: Amb El Petit de Cal Eril vam crear el contacte, com bé dius, arran del concert de Ferran Palau l'any passat, que va venir a tocar. Allí ens vam conèixer, tot i que ja sabíem tot el que feia i sabíem que algun dia o altre passaria pels Rentadors. El pop metafísic tindrà un espai dins el festival? Podria ser i el temps dirà. El que sí que podem dir és que la seva música hi encaixa molt bé i pensem que serà una cloenda fantàstica del festival, ja que és un artista que podríem dir que està, des de fa uns anys i més últimament amb tota aquesta onada del pop metafísic, en un dels seus millors moments.


A banda dels artistes, de què més podrem gaudir si venim als Rentadors?

MT: A més dels rentadors que, de nit i amb els efectes de llum i so, es converteixen en un espai molt atractiu i íntim per gaudir de la música programada, podreu gaudir de la cervesa artesana C13. La mateixa fàbrica de la Pobla de Segur hi posarà la barra durant tot el que duri el festival. L'any passat ja van confiar en el projecte i va anar molt bé. Són una gent collonuda que aposten per la cultura i per la marca Lleida, i sempre es mostren disposats a ajudar i fer el que faci falta per donar sortida a projectes com Els Rentadors. Aquest any, com hem dit abans, no tindrem foodtruck, però esperem recuperar el servei de menjar de cara al proper any, si tot va bé.


A nivell de festivals Juneda és un dels municipis que té una oferta més àmplia i més variada. Creus que cal un agermanament entre festivals del territori per fer créixer l’escena a casa nostra?

MT: Mira, interessant que preguntis això. De fet, durant aquest any ja vam rebre propostes d'altres organitzadors per aconseguir aquest agermanament entre festivals de Ponent i guanyar força tots plegats. I inclús vam fer alguna trobada. Llàstima del covid-19 que ho va frenar tot una mica, però almenys el contacte ja està fet. I sí, creiem que l'única forma que hi ha de prosperar és mantenint-nos en contacte i ajudant-nos. Veurem que passa l'any vinent.

Ja per acabar, ens agradaria que poguessis fer una predicció de quin serà el futur d’Els Rentadors de cara a les properes edicions.

MT: Com hem dit al principi, hi ha aquest equilibri entre l'ambició i la prudència, de portar artistes diferents any rere any i coneguts, sense passar-nos del pressupost establert. Per tant, si ningú ens diu el contrari, seguirem per aquesta via el màxim de temps que ens deixin. Així i tot, i paral·lelament a tot el que implica fer el festival Els Rentadors, hi ha un aspecte més profund i inclús reivindicatiu que és el fet de fer cultura a Ponent, més enllà de les grans àrees metropolitanes o altres zones de Catalunya on està molt consolidat tot el sector cultural. Per potenciar la música a Lleida, cal que fem música a Lleida. No hi ha més misteri. Llàstima de la COVID-19, ja que aquest any semblava que apareixien més festivals a Ponent. Veurem com avança. Mentrestant, nosaltres farem la nostra amb Els Rentadors.

Moltes gràcies i fins la propera.

MT: A vosaltres, salut.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

concertsponent@gmail.com (Agenda)

cponentxarxes@gmail.com (Xarxes socials)

670 87 11 03 / 638 88 08 27

Concerts de Ponent  de   Xavi Coll i Jordi Bonilla  està subjecta a una llicència de   Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons