L'ENTREVISTA CONFINADA Vol. 1     amb Santi de Pablo, Ricard Segura i Albert Cortasa

Encetem una nova etapa dins la secció d’entrevistes amb L’Entrevista Confinada, una nova proposta per tal d’apropar-vos la realitat dels músics i agents culturals de casa nostra per tal de que conegueu com està afrontant aquesta crisi el sector musical. En aquesta primera entrega coneixerem l’opinió del Santi de Pablo (professor de música i guitarrista a Walkin’Roots i Cozmic Jet, entre altres), Ricard Segura (baixista d’A Kontra Korrent) i Albert Cortasa (vocalista de Pinut i guitarrista de la MuntBand).

Com t’ha afectat el confinament com a músic? Quants concerts has hagut de suspendre o ajornar tu o la teva banda fins ara?

SANTI DE PABLO: Doncs m'ha afectat a nivell econòmic està clar! Com a tots poc o molt… Per sort no m'he quedat amb 0 ingressos (de moment) com molts companys meus músics, tècnics, programadors... En el meu cas compaginava les actuacions en directe en diverses formacions i impartir classes en algunes escoles de música, particulars… Tot i que al juny ja em quedaré amb 0 ingressos, almenys aquests dos mesos en tens "pels gastos fixes". Després ja veurem, a l'atur o el que puguem.
Doncs de concerts fins a dia d'avui (ho he comptat perquè m'ho heu preguntat) m'ha sortit dotze actuacions caigudes des del dia 12 de març i bé, totes les altres que tenia a l'agenda ja confirmades (unes trenta i pico més), les dono per perdudes també. Lo d'ajornar era els primers dies, que quedava molt bonic dir, "Aplaça! No suspenguis les actuacions!". Ara ja t'ho suspenen directe, almenys en el meu cas.

RICARD SEGURA: Doncs jo com a músic m’ha afectat perquè hem hagut de cancel·lar molts concerts amb A Kontra Korrent, n’hi ha hagut que s’han aplaçat, però la majoria s’han hagut de suspendre. Llavors tot això, evidentment, són bolos i experiència i alhora la nostra feina de l’estiu i aquí també hi ha diners que es deixen de guanyar i és una mica frustrant veure com després de tot el treball de la tardor i l’hivern s’ha vist truncat. De fet, nosaltres teníem molt bones previsions per enguany, havíem tancat molts concerts en èpoques que no en tancàvem com la primavera o cap a finals d’hivern i en aquest sentit dol bastant.

ALBERT CORTASA: Bé, com ja sap la gent que em coneix una mica, jo sempre intento veure el costat positiu de les coses, per molt fotudes que siguin. En aquest cas, diria que per una part, personalment m'ha anat bé, he pogut invertir temps en la creació de nou material i en els projectes, cosa que amb el meu dia a dia, costa bastant.
Per altra banda, segurament passi el pitjor estiu de la meva vida. Contestant a la pregunta dels concerts, tinc la sensació que la gent no es vol fer a la idea que s'hauran de cancel·lar, el que ens transmet una certa esperança a la que ens agafem. De totes maneres, de moment se m'han cancel·lat una desena de concerts, i si s'acaben cancel·lant tots fins al setembre, seran més de quaranta.

Quina previsió de futur fas com a músic? Quant temps creus que es veurà afectat el sector musical fins que es pugui recuperar la normalitat?

SDP: Previsió de futur? Ho veig negre… Tinc companys més "optimistes" que diuen que al juliol ja farem actuacions, però jo sincerament dono pràcticament tot l'any per perdut. Tant de bo m'equivoqui i m'hagi d'empassar aquestes paraules, però ho veig negre sincerament. No sé quant de temps pot durar aquesta situació, sents veus que diuen fins a la tardor del 2020, altres que diuen la del 2021… Suposo que fins que no hi hagi una vacuna eficaç i hagin comprovat que no té efectes secundaris no es podrà fer grans aglomeracions de gent. Va per llarg.

RS: La meva previsió és que això tardarà en tornar-se a posar en marxa i m’agradaria pensar que cap al setembre podrem tornar a fer concerts, però no ho tinc gaire clar i de fet em sembla que no serà així. També crec que hi haurà una desescalada, que no serà tot de cop i potser no es podran fer grans festivals, però sí concerts a sales, festes majors i coses més petites. Llavors, per la part que ens toca, com que no actuem a grans festivals potser sí que A Kontra Korrent sortim millor parats que grups més grans.

AC: Com a músic, com molt bé has dit, intentes mirar-ho amb perspectiva i antelació, però és molt complicat. Suposo que tots estem intentant adaptar-nos a la situació, amb més o menys èxit. Per altra banda, personalment, crec que fins a l'estiu que ve (i si no torna a "rebrotar" el virus l'any que ve) res de res.

Quines alternatives penses que té la música i la cultura per fer front a aquesta crisi?

SDP: Alternatives? Doncs poques... Els músics igual podem anar tirant una temporada fent classes online però crec que la gent se n'acabarà cansant d'això, ja que per molt que diguin no és igual la interacció alumne-professor. Algun tècnic de so o músics que tenen estudis de so s'estan decantant per les mescles o masterings online també vaig veient, però clar no comparis el volum de feina-ingressos que pots tenir així amb el que tenies fins fa un mes. Tothom s'intenta buscar la vida com pot dins de les seves capacitats o situació, però hi ha molta gent que no té cap alternativa, els músics que es guanyaven la vida fent bolos què fan ara? Els programadors què fan per ara buscar-se la vida? En resum, alternatives poques i cutres.
Les famoses "ajudes" per les que estan lluitant sindicats de músics i artistes en general, i que, gràcies a la vaga de dos dies sense cultura que es va organitzar, i que curiosament alguns del gremi inclús van criticar (cosa que encara no he entès) vam poder sensibilitzar i fer prou rebombori almenys perquè es faci una reunió i es miri de negociar alguna solució. Ara bé, en aquest país, polítics i artistes en general (i músics en particular) acostumen a no arribar a massa bon port. Sindicats com l'SMAC estan intentant que d'una vegada per totes anem tots a una i fem un front comú, però hem de fer un canvi de mentalitat a nivell global penso jo. Sincerament, a dia d'avui em fa l'efecte que hi ha massa egoismes i costarà que anem tots a una.

RS: Aprofitar les xarxes que és el que s’està fent des del primer moment i crec que ho ha fet molt bé tot el sector. Sí que no en treus un rendiment econòmic com quan fas concerts, però també hem de veure la part positiva de que els grups (i a Lleida s’ha vist bastant amb bandes com Bredda, La Reixa, Fa1na...) gràcies al confinament i al temps perdut i la seva creativitat, hem trobat noves maneres de connectar amb el públic i tot i que sembli que això ens pararà, no ho farà almenys en el tema creatiu. 
També penso que s’està composant molt ara mateix i que, tot i que això és una mala època i tant de bo no hagués passat, jo crec que sortiran bones cançons d’aquí per part de tots els grups i quedar-se tancat a casa és una putada, però té coses bones com tot el temps que pots dedicar a fer coses que abans no estaves tan animat a fer.

AC: Veure un concert en directe no es pot substituir de cap manera. La sensació de tenir l'artista a prop, la vibració que et provoquen els altaveus... S'està intentant portar-ho el millor possible mitjançant les xarxes socials, que segur que ajuden a molta gent a entretenir-se, però al final la música és transmetre, i amb una pantalla entremig, costa molt.

Què creus que haurà canviat a nivell cultural quan tot això hagi passat?

SDP: No sé com canviarà, sincerament, anem cap a un terreny desconegut, i el que sí que tinc és la sensació que tot serà diferent, serà una nova realitat i una situació en la qual cap de nosaltres hi ha hagut de conviure mai. Molta gent hauran de deixar de dedicar-se a l'únic que saben fer, i ja veurem com acaba.
Sincerament m'ofèn bastant el #totaniràbe, jo tenint la situació que tinc i veient el futur com el veig que es presenta proposaria el #totaniràcomelcul més aviat... Molts estan patint i més que patirem tot el sector. Sento ser tan "poc positiu" però així és com ho veig jo a dia d'avui. Salut i a cuidar-se força que si perdem la salut sí que ja ho haurem perdut tot!

RS: Crec que tardarà amb passar ni quan, ni com... Sincerament, no crec que canviï molt. Potser ara els grups de música estan trobant maneres de relacionar-se amb la gent que no havien vist abans i que es poden exportar quan acabi el confinament, però no crec que canviï molt. Es seguiran fent els mateixos festivals, sales, festes majors... i la música que sonarà serà la mateixa i no crec que hi hagi cap gran canvi estructural ni res per l’estil. L’únic que potser ha estat més rellevant a nivell musical durant aquest confinament ha estat la vaga cultural de fa unes setmanes, tot i que s’hauria d’haver organitzat d’una altra manera, però tampoc veig que hagi influenciat tant ni que hagi de canviar res. 
Simplement potser els músics prendrem més consciència de que el que estem fent és volàtil i que s’han de reclamar uns drets i tenir unes garanties, sobretot a nivell de grups petits que depenem més d’aquestes coses.

AC: Espero que moltes coses: la percepció de la gent del món artístic, el valorar el que fan els artistes, el ser capaços de poder pagar 5 miserables euros per veure una cosa que s’ha estat preparant mesos o anys fins i tot... Tot això per part del públic, però per part dels artistes, solament espero que deixin veure com és realment la seva vida, “sense filtres d’Instagram”, per a què la gent agafi consciència.

Agraïm al Santi, el Ricard i l'Albert la seva col·laboració per engegar aquest projecte

i la complicitat que sempre ens brinden en allò que els demanem.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

concertsponent@gmail.com (Agenda)

cponentxarxes@gmail.com (Xarxes socials)

670 87 11 03 / 638 88 08 27

Concerts de Ponent  de   Xavi Coll i Jordi Bonilla  està subjecta a una llicència de   Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons