L'ENTREVISTA CONFINADA Vol. 2     amb Àlex Fuentes, Arnau Fernandez i Yung Rajola

En aquesta segona entrega del nostre especial d’entrevistes des del confinament comptem amb Àlex Fuentes (vocalista de Saüc), Arnau Fernandez (guitarrista d’Hermanos Lobo i Ars Moris) i Yung Rajola. Aquests tres artistes lleidatans ens aproparan la seva realitat i l’impacte que ha tingut en la seva professió la crisi actual.

Com t’ha afectat el confinament com a músic? Quants concerts has hagut de suspendre o ajornar tu o la teva banda fins ara?

ÀLEX FUENTES:  Doncs suposo que com a tots, ens ha afectat d'una manera negativa. El no poder fer concerts és algo negatiu per un músic. Saüc hem ajornat i suspès tota la gira que teníem aquest any, incloent-hi dos festivals amb ressò, el MetalCatFest i el Makot.

ARNAU FERNANDEZ: Intentaré ser breu; m'ha afectat de la manera més brutal que hauria imaginat, cancel·lant tota una sèrie de petits concerts amb Hermanos Lobo (bolos no recuperables), una gira a nivell nacional amb Ars Moris, incloent-hi concerts a Madrid, Barcelona, Euskadi, etc. Segurament el pitjor que m'ha passat ha estat l'ajornament del llançament del nou disc d'Ars Moris. Tot un pla de màrqueting que inclou un videoclip setmanal al traste. Per ara, grosso modo, diria que entre cancel·lats i ajornats compto al voltant de 20 bolos, incloent-hi alguns de molt importants, com podria ser el Kalikenyo, que encara no s'ha pronunciat si l'ajornen o no, o quins plans tenen.

YUNG RAJOLA: D'alguna manera, el coronavirus s'ha emportat tot el que ha trobat per davant. Ens ha fet vulnerables com a societat i la cultura, que acostuma a ser sempre un sector bastant fràgil vers les crisis, s'ha vist més afectada que mai. Per la meva part, he hagut d'ajornar la sortida del meu primer disc, "Cor Trencat". I amb ella, també els concerts, vídeos i gira que anàvem a fer. D'altra banda, per sort, el confinament m'ha servit per acabar de tancar molts punts importants del projecte com la firma del disc, la promo i el booking. Personal i musicalment, crec que he aprofitat bastant el temps i, tot i que desitjo que això acabi lo abans possible, estic força content de com ho he portat.

Quina previsió de futur fas com a músic? Quant temps creus que es veurà afectat el sector musical fins que es pugui recuperar la normalitat?

ÀF: Ara mateix fer una previsió de futur és algo arriscat. Esperem que tot això passi el més aviat possible i puguem tornar a la normalitat. Però malauradament passaran molts mesos per tornar a la normalitat.

AF: Crec que la cosa va per a molt llarg. Segons quins articles llegeixis alguns apunten a unes dates més properes, altres ja parlen de 2021, fins i tot he llegit opinions que parlen del 2022. El que sí que està clar és que res està clar! Caldrà preparar-se per saber enfrontar-nos a diferents possibles realitats. Adaptar-nos "sobre la marxa".

YR: És una resposta molt difícil ara mateix per mi. Em trobo davant d'un moment difícil i d'incertesa. Publicar un primer disc d'estudi amb aquestes condicions es fa feixuc, però crec que ens en sortirem. D'altra banda, veig complicat que fins ben entrat el 2021 la indústria musical torni a la normalitat. Crec que la nostra generació no està acostumada a caminar a contracorrent. El món que hem conegut sempre ha rutllat més o menys bé i no entenem que, a vegades, el destí és capritxós. El meu pare és historiador i ja em va dir que una pandèmia, de la mateixa manera que una guerra, té un procés de desenvolupament i recuperació lents. Hem d'entendre que costarà a què tot torni a la normalitat.

Quines alternatives penses que té la música i la cultura per fer front a aquesta crisi?

ÀF: Doncs ens hem de renovar, ara mateix tenim Internet per donar-nos a conèixer. Fem muntatges de vídeos tocant temes nostres o alguna versió en acústic sortint de la nostra zona de confort. Els museus han obert les portes virtualment, les obres de teatre es retransmeten per les xarxes socials... Ara per ara és la solució per mantenir la cultura viva.

AF: Internet? Xarxes socials? Sí, però també penso que s'ha abusat desmesuradament d'aquest recurs. Les primeres setmanes de confinament podíem gaudir dels festivals d'Instagram Lives de 3, 4 o 5 artistes diferents cada dia (els quals alguns músics no hem estat convidats a cap ni un, tot i que se n'han fet moltíssims). Tothom està rebentant les xarxes pujant temes nous, videoclips nous, projectes de confinament, etc. I penso que està molt bé fer-ho, més que res perquè no hi ha alternativa, però també he de dir que, com a públic, m'he vist bombardejat de tanta publicació nova, tot forçat, lletres genèriques, acords genèrics... Ho podem fer infinitament millor, no sé per què tants s'han decidit pel camí dels likes tenint l'oportunitat de dedicar el temps a la creació i l'aprenentatge.

YR: Ens hem de reinventar. Som gent preparada i intel·ligent. De la mateixa manera que durant el confinament han sortit a la llum propostes guais per distreure'ns i fer-nos passar una bona estona, penso que serem capaços de crear noves formes d'entreteniment i performing. No serà el mateix, però com ja he dit, ens hem d'acostumar, ara per ara, a viure amb l'adversitat i renovar-nos. Ens hi va la vida!

Què creus que haurà canviat a nivell cultural quan tot això hagi passat?

ÀF: Doncs deixa'm creure que el canvi sigui positiu. Esperem que la gent s'adoni que no es pot viure sense cultura, ara tothom agraeix que es faci cultura per les xarxes en forma de música, art, cinema... Esperem que tot això ajudi quan tornem a la normalitat i la gent assisteixi a concerts, museus... si més no, com agraïment per aquests dies. En dies de pandèmia la cultura ens manté vius.

AF: Tant de bo el que canviï sigui aprendre a valorar més la cultura. Aquest país porta tants anys en decadència crítica i de valors... Potser més endavant valorarem més lo important que és tenir persones que creen els vídeos de YouTube que tant ens agraden, les pel·lícules que hem vist aquests dies, la música que tant hem escoltat aquest confinament... L'aturada de cultura va ajudar a visibilitzar-se, però no ha estat gens decisiu. Caldria prendre exemple d'altres països i veure com cuiden la cultura i exigir-ho amb força i contundència, quelcom molt més poderós que una aturada de dos dies... Però sens dubte el que més desitjo que canviï és que es valori la veritable qualitat artística i la creativitat que molts han estat treballant aquests dies, més que l'habilitat de fer la típica cançó pop. M'he decebut molt en veure que s'ha aprofitat la situació per guanyar likes amb sensacionalismes tenint l'oportunitat d'emprear tot aquest llarguíssim temps en aprendre, treballar en coses millors, posar-se reptes i crear coses realment boniques. Podem fer-ho millor.

YR: Si més no, de tot lo dolent alguna cosa bona haurem après. Vull confiar que tot acabarà tornant a la normalitat i que, nosaltres, haurem sortit d'aquesta merda més fortes que mai. Força!

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

concertsponent@gmail.com (Agenda)

cponentxarxes@gmail.com (Xarxes socials)

670 87 11 03 / 638 88 08 27

Concerts de Ponent  de   Xavi Coll i Jordi Bonilla  està subjecta a una llicència de   Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons